İstanbul

İstanbul'da Sel Altında Kalan Araçlar Ne Durumda

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da şiddetli yağış sonucunda sel felaketi gündemdeydi. Araçların çoğu sular altına gömüldü. Birçok otomobil zarar gördü. Bu seferde gözler sigorta sektörüne çevrildi.

Peki suda zarar gören araçlara neler olacak? Bu araçlar tekrar kullanılabilecek mi?

Suya gömülen araçların motorlarının zarar görmesi önemli değil fakat elektrik tesisatının ıslanması zarar görmesi büyük sorun teşkil ediyor.

İstanbul'da yaşanan sel felaketinde birçok işyeri, ev ve otomobillerde zarar durumu söz konusu oldu. Zararın bilançosu henüz belli değil. Daha önce gene İstanbul'da 2009 yılında yaşanan sel felaketinde 700 mlyon liralık zarar olduğu buseferkinin daha fazla olduğu tahminler arasında.

İstanbulluları şaşkına çeviren sel felaketinde büyük belirsizlikler yaşanıyor. Hasar gören araçlar için sigorta firmaları düşük pirim ödemek için seli kapsam dışı bırakıyor yada aracınızı su birikintisine sürmediğinizi ispatlayın diye sorular yönetiyor. Sigorta firmalarının telefonları kitlendi ekspertiz randevularında sıkıntılar yaşanıyor.

Suya gömülen araçlara neler olacak sorusu da en çok merak edilen konular arasında. Selde zarar gören araçların tamir edilebilecek boyutta olanları var. Aracın ne kadarı suya girdiğine göre değişkenlik gösteriyor. Sigorta firması tarafından pert olarak adlandırılan araçlar kesinlikle kullanılmaması gereklidir. Sigorta firmaları kar etmek için bu araçları simsarlara satıyorlar. Aracı alan kişiler arıza gözüken yerleri onarıp, kurutma işlemi yapıyolar, oto kuaför işleminden sonra satıyolar. ilerleyen zamanlarda bu araçlar arıza çıkarmaya başlayabiliyor. Kullanıcılar araçları satın aldıkları için geriye dönük bir hak talep edemiyorlar.

Lastik seviyesini geçmemiş aracın içerisine su girmemişse bunda herhangi bir sıkıntı yok. Ancak su seviyesi aracın motor seviyesinin üzerine çıkmışsa oaraç tamamen gitti. Bu araçlar kurutma ve temizleme işlemi ile çalışır hale gelebiliyor. Aracın zaten dış görüntüsünde herhanbir sorun yok tertemiz. Aracın elektronik devlerinde 1 yıl içerisinde kolezyon meydana gelip arızalara sebebiyet veriyor. aradan belli bir süre geçtiği için araç sahibi normal arıza durumu sanabiliyor.

Motor çalışır durumdayken araç sahibi ben burdan geçebilirim diye düşünüyor. araç suyun içine girdiğinde hava filtresine su yürüdüğünde su emme monifoltundan pistonlara kadar su gidiyor. Piston kolları zarar görüyor. Bu durumda yeniden motor alınıp sorun giderilebilirçok büyük sorun teşkil etmez. Asıl problem elektrik aksamlarındaki problemdir. Elektrik aksamına su gelmesi durumunda belli bir süre hiç sorun yaşanmazken ilerleyen zamanlarda yavaş yavaş sorunlar çıkmaya başlayabilir.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap