Araç Kiralama Sektörünü Döviz Kuru Olumsuz Etkiledi

Araç Kiralama Sektörünü Döviz Kuru Olumsuz Etkiledi

Türkiye'nin içinde bulunduğu durum yüzünden artan döviz kuru ve risk pirimi araç kiralama sektörünü olumsuz etkiledi.

Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum uzun dönem filo kiralama sektörünü etkiledi. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin bağımsız araştırma şirketi TNS Global ile yürüttüğü pazar araştırma sonuçlarını yayınladı.

Bu rapora göre yılın ilk 9 ayı kiralamak için alınan araç sayısı 95 bin 527 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde alınan araç sayısı 98 bin 900 olmuştu. Bu yavaşlamanın nedeni Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma dikkati çeken TOKKDER Genel Koordinatörü Tolga Özgül, şuan piyasadaki en büyük sorun nakit sıkışıklığı dedi.

Önümüzdeki dönemde nakit sıkışıklığının daha fazla hissedileceğini söyleyen Tolga Özgül, "Ülkenin içinde olduğu durum belli, döviz kuru yükselerek TL değer kaybediyor. Türkiye'nin risk pirimi yüksek algılanıyor. Bu şekilde devam ettiğinde ve sıcak para girmediğinde daha zor durumlar bizi bekliyor. Böyle dönemlerde para sıkışıklığı artacaktır. dedi.

 Sektörlerinden uzun dönemdir bir büyüme olduğunu, ancak bugünlerde sektörün yavaşladığını söyleyen Özgül, filo kiralamaya ilginin arttığını söyledi.

Yeni satılan araçların %20'si kiralama sektörünün aldığını vurgulayan Özgül, araçların maliyetinin artması tüketicinin kiralama yönünde ilgisi artıyor. İlerleyen dönemlerde kiralanan araç sayısı artacağını belirtti.

Rapora göre araç parkındaki en çok tercih edilen araç Renault oldu. %28,8 paya sahip Renault, %14,8 Volkswagen, %9,9 Ford ve %9,6 Fiat oldu. Araç parkındaki otomobillerin %94.9'u dizel araçlarda oluşmaktadir.

Etiketler:
  • Yorumlar
  • Yorum Yap